PROIECȚIE SPECIALĂ A FILMULUI CĂLĂRAȘI – UN ȚINUT LA POARTA RAIULUI

În data de 5 septembrie 2019, joi, ora 20.00, în curtea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost organizată proiecția specială a filmului etnografic „Călărași – un ținut la poarta raiului”, în regia lui Dumitru Grosei.
Dumitru Grosei este unul din cei mai importanți reprezentanți ai filmului artistic independent din Republica Moldova. În prezent activează în calitate de președintele al Asociației Cineaștilor Independenți din Moldova „Alternative Cinema” (site-ul oficial alternative-cinema.com). Din anul 2015 este animatorul și organizatorul evenimentului „Zilele filmului românesc la Chișinău”, apreciat înalt de publicul cinefil din capitală. Printre regizori se remarcă în calitate de promotor al tinerilor artiști, de-a lungul anilor lansând nume de actori în filmul contemporan din țara noastră. A colaborat cu personalități importante în lumea filmului. În ultimii ani, creațiile de scurt și lung metraj, semnate de regizorul Dumitru Grosei, au fost selectate la zeci de festivaluri, bucurându-se de premii de prestigiu.
Filmul „Călărași – un ținut la poarta raiului” este produs în anul 2018 de „SYBIMOL MEDIA” (Moldova), fiind co-produs de Asociația Cineaștilor Independenți din Moldova „Alternative Cinema” și Hi-Fi Production (România), cu sprijinul Consiliului Raional Călărași.
Proiecția de film a fost precedată de o discuție cu autorul filmului și echipa de creație, precum și comunicatorii invitați, printre care doamna Larisa TUREA, cunoscut critic de teatru și film, scriitorul Dumitru CRUDU,  jurnalistul Valentina BUTNARU, etnograful Dorina ONICĂ, precum și unul din protagoniștii filmului, doamna Tatiana POPA, director al Muzeului „Casa Părintească”, satul Palanca, raionul Călărași.
Evenimentul a continuat cu un program folcloric prezentat de Ansamblul „Ștefan Vodă”, conducător și interpret, Artist al Poporului Tudor Ungureanu și Formația folclorică „Renașterea” din or. Călărași.
Proiecția de film a deschis șirul de acțiuni culturale prilejuite de împlinirea a 130 ani de la fondarea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală – cu genericul „130 de istorie și cultură națională”. Acțiunile au menirea de a promova în rândul publicului patrimoniul cultural național al instituției, precum și a implica comunitatea în activitățile muzeale.
Filmul a fost tradus în limbaj mimico-gestual pentru persoanele cu dezabilități auz și a conținut audio descripție pentru persoanele slab-văzătoare.
Audiodescripția filmului „Călărași - un ținut la poarta raiului” a fost realizată de Alianţa INFONET – partener național de implementare a proiectului „Dezvoltarea și popularizarea tehnicilor de audiodescripție a filmelor în Țările Partereriatului Estic”.
Proiectul a fost administrat de Fundația „Human Doc” din Polonia (în parteneriat cu mai multe organizații non-guvernamentale din Georgia, Belarus, Ucraina, Slovacia, Cehia și Moldova), implementat cu susținerea financiară a International Visegrad Fund.
Proecția filmului a fost însoțită de:
- Translația audiodescripției prin căști speciale pentru persoane cu dizabilități de vedere.
- Translația live în limbajul mimico-gestual (doamna Svetlana Gudumac, interpret în limbaj mimico-gestual la Televiziunea Națională M1 și TVR Moldova). Traducerea a fost înregistrată pe video separat, pentru ca, ulterior, să fie montată o versiune accesibilă și pentru persoanele cu dizabilități de auz din Republica Moldova.
Translarea evenimentului s-a desfășurat live la postul RADIOVISION – post de radio al comunității persoanelor cu dezabilități de vedere.

SYMBOL MEDIA - este o companie moldovenească de producție de film, cu sediul în Chișinău. Este axat în principal pe producția de film documentar.
Producător executiv: Arcadie Plăcintă
Post-producător: Laura Georgescu
Cameră foto: Ion Bălan, Cristian Madan, Lucian Spătaru

 

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu