„Retorică vestimentară: cămașa cu altiță”, autor dr. Varvara Buzilă

Dragi prieteni,

Vă invităm la lansarea cărții „Retorică vestimentară: cămașa cu altiță”, autor dr. Varvara Buzilă, șef Secție Etnografie, cercetător științific coordonator la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 14 mai, între orele 12:00-13:30, în cadrul sărbătorii Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, ediția 2022, cu genericul „Forța Muzeelor”.

În carte sunt descrise 101 cămăși din colecția Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și sunt prezentate 9 replici ale cămășilor inspirate din patrimoniul muzeal.

Autoarea cărții, doamna dr. Varvara Buzilă, cercetează de câteva decenii portul tradițional, publicând articole, studii și lucrări de amploare. Datorită domniei sale și colaborării cu reprezentanți din domeniul culturii, cu etnografi, meșteri populari și ziariști, a fost inițiată organizarea Zilei Naționale a Portului Popular, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 194 din 19.11.2015 și sărbătorită anual, în  ultima zi de duminică a lunii iunie.

Cămașa cu altiță este cea mai expresivă haină, din punct de vedere artistic, ea constituie un reper identitar esențial al neamului românesc, iar acest eveniment vine să susțină dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, depus la 29 martie 2021, de către România, împreună cu Republica Moldova, pentru înscrierea elementului în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial a umanității UNESCO.

Calitatea conținutului lucrării „Retorica vestimentară: cămașa cu altiță”, este dublă prin însăși formatul ei – o realizare de succes a editurii Lexon Prim, care este un partener fidel al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Lansarea cărții va fi însoțită de un program artistic susținut de către interpreți de folclor.

Vă așteptăm cu drag!

mun. Chișinău, str. Kogălniceanu nr. 82, www.muzeu.md

No Comments Yet.

Leave a reply