Dragi vizitatori și prieteni ai Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, la sfârșitul anului 2016, în cadrul Concursului „Ce-o mai fi și asta?”, Vă propuneam să identificați un obiect enigmatic, plasat în Sala nr. 5 „Biosfera” a muzeului. Obiectul respectiv (vezi imaginea de mai jos) se numește „teschie” și se utiliza pentru a fixa snopii de cânepă, puși la topit (se mai spune „la murat”) într-o apă curgătoare.
Câștigătorii celei de-a doua ediții a concursului sunt: Andrei GRIGORE, Andrei și Ana GRAFOV.
Le mulțumim colegilor Muzeului de Istorie și Etnografie din satul Mereni, r. Anenii Noi, care ne-au oferit această piesă valoroasă, păstrată în patrimoniul lor.
De Noaptea Europeană a Muzeelor, la 20 mai 2017, am propus publicului vizitator să-și încerce ingeniozitatea, pentru a afla denumirea corectă și utilizarea unui alt obiect (în imagine). Piesa reprezintă un „pocrovăț” (regional numită și „poponă”), utilizat pentru a împodobi șaua calului pe care vorniceii invitau nuntașii, sau chiar pe șaua calului mirelui. Țesătura este atestată în satele din nordul Republicii Moldova, precum și în cele din sud, inclusiv în localitățile populate de bulgari.
Câștigătorii ediției a treia a concursului sunt:
Locul I – Iuliana MORARI și F. PAVALACHI
Locul II – Andrei VASCAUȚAN, Andrei ȚUȘCA, Paola MUNTEANU și Elena CEBAN.
Așteptăm cu drag câștigătorii pentru a ridica premiile (blocul administrativ, secretariat).
Le mulțumim tuturor vizitatorilor care au manifestat interes pentru concurs. Vă invităm să ne propuneți și alte piese valoroase, mai puțin cunoscute astăzi, pentru ca să ne întrebăm împreună: „Ce-o mai fi și asta?”