TÂRGULUI NAȚIONAL AL COVORULUI „COVORUL DORULUI”. Ediția a VIII-a

În data de 18 decembrie 2021, între orele 11.00-15.00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a avut loc ediția a VIII-a a Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului”. Evenimentul este organizat anual în contextul înscrierii, la 1 decembrie 2016, a dosarului „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Scopul Târgului Național al Covorului este valorificarea covorului tradițional, cunoașterea motivelor și simbolurilor de bază ale covoarelor, cât și a semnificației covorului în contextul nunții moldovenești.

În cadrul acestei sărbători, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost inaugurată expoziția „Valori strămoșești ale covorului de nuntă”. Covorul de nuntă este rezultatul muncii și creației multor generații, reprezentând un element important al vieții personale, familiale și sociale. Alesul și țesutul covoarelor este una dintre cele mai vechi tradiții care își trage rădăcinile din secolele anterioare. Iscusința de a țese covoare era înalt prețuită în comunitate. Zestrea fetei începea a fi pregătită de la o vârstă timpurie. Împreună cu mamele, bunicile, fetele participau la pregătirea zestrei.

Covoarele erau prezente în diferite secvențe ale nunții tradiționale: la iertăciune se așeza un covor frumos, când tinerii îngenuncheau în fața părinților, pentru a cere binecuvântare. În timpul cununiei din biserică, mirii stăteau pe un covor, care era așternut în fața altarului. La nuntă, covorul din zestrea fetei, era jucat de către vornicei, în fața nuntașilor, iar apoi acest covor era atârnat la loc de cinste pe unul din pereții din Casa Mare a tinerei familii.

În cadrul acestei expoziții au fost prezentate covoare și lăicere din patrimoniul muzeului, care au fost țesute special pentru zestrea fetei, care poartă memoria familiilor de la răscrucea secolelor XIX–XX.  Publicul va avea posibilitatea să se familiarizeze cu informații despre simbolurile și motivele țesute pe covoarele de nuntă: prescura, cununa, crucea, floarea, colacul miresei și colacul mirelui.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Complexul de meșteșuguri Arta rustică, cu susținerea ANTRIM, prin suportul Activității de susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului (MCTA), un proiect EGDE (Buy-in) finanțat de USAID.

Programul artistic s-a desfășurat în curtea muzeului, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu virusul COVID-19.

Expoziția va fi accesibilă pentru public până la data de 20 februarie 2022.

Vă așteptăm cu drag!

Mun. Chișinău, str. Mihail Kogălniceanu 82

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu