Un mărțișor pentru fiecare

Astăzi, 1 martie, angajații Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, au oferit mărțișoare tradiționale trecatorilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” și le-au urat o primăvară cât mai frumoasă.

Tradiția de a dărui și purta mărțișoare de 1 martie este specifică pentru spațiul românesc, dar și pentru bulgari, macedoneni și greci. Tradiționalul mărțișorul este format din răsucirea a două fire de lână, unul alb și unul roșu. Pe vremuri se obișnuia mărțișorul să se poarte la gât, picioare sau la mâini, fiind și un talisman care îi apăra pe oameni de rele.

Acțiune de dăruire a mărțișoarelor, desfășurată de angajații muzeului, a fost însoțită de urări de bine, sănătate și prosperitate. Mărțișorul se poartă până la sfârșitul lunii martie, după care, în ultima zi a lunii, este agățat de crengile unui pom. Se crede că mărțișorul atârnat pe ramuri va aduce belșug în casele oamenilor.

Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a votat, pe 6 decembrie 2017, înscrierea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a dosarului multinațional „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” – dosar comun al Republicii Moldova, României, Bulgariei și Macedonia.

Muzeul Național de Etnografie șin Istorie Naturală, vă urează o primăvară caldă, cu pace și lumină!

No Comments Yet.

Leave a reply