Duminică, 1 martie 2020, vizitatorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală au primit în dar un Mărțișor tradițional confecționat de către muzeografii Muzeului.
Acțiunea are scopul de a promova tradiția Mărțișorului și de a familiariza publicul cu practicile culturale asociate zilei de 1 martie, incluse, în luna decembrie 2017, în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, fiind o inițiativă comună a Republicii Moldova, României, Bulgariei și Macedoniei de Nord.
Cea mai veche formă a Mărțișorului este un găitan (fir), răsucit din două fire de lână, in sau bumbac – unul alb și altul roșu, înfrumusețat la capete cu ciucuri. Bătrânii spun că Mărțișoarele trebuie confecționate în ajunul zilei de 1 Martie sau în dimineața acestei zile, pentru a fi purtate la gât sau încheietura mâinii.
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală îndeamnă purtătorii acestei frumoase tradiții, să agățe de pomul din curtea Muzeului mărțișoare originale, pentru a completa colecția instituției. Vă încurajăm, cu bunăvoință, să aduceți Mărțișoarele la Muzeu, până la sfârșitul lunii martie sau până la Bunavestire, perioadă de timp în care se poartă aceste obiecte-simbol.
Chișinău, str. M. Kogălniceanu nr. 82, www.muzeu.md, tel. + 373 022 23 88 68.