Ușile Conacului Balioz s-au redeschis pentru public

Pe data de 05 octombrie 2023, în satul Ivancea, raionul Orhei, a fost redeschis pentru public Conacul Balioz, filiala Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Conacul este un monument de arhitectură de importanță națională, construit în a doua jumătate a secolului XIX.
Clădirea conacului Balioz surprinde vizitatorii printr-un stil arhitectural inedit, realizat pentru familia negustorului armean Carabet Balioz (1808-1873). După ce a trecut prin două războaie mondiale și naționalizare, în 1975, conacul a fost luat sub protecția statului, iar în 1984-2006 complexul a găzduit Muzeul Meșteșugurilor Populare, filială a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. În perioada 2009-2016 a fost inițiat un parteneriat public – privat, cu scopul restaurării conacului. Cu regret, din cauza lipsei unui proiect de restaurare a conacului, Ministerul Culturii și muzeul au reziliat contractul și complexul a fost readus în gestiunea MNEIN.
În scopul valorificării și promovării monumentului de arhitectură, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a întreprins măsurile necesare de redeschidere a Conacului Balioz. În două săli ale conacului vor fi vernisate două expoziții ce prezintă istoria conacului și a familiei Balioz, precum și arhitectura vernaculară în piatră din zona Orheiului.
În expoziția dedicată istoriei familiei Balioz au fost expuse piese din patrimoniul muzeului, completate cu exponate din colecția Galeriei colecțiilor „Petru Costin” a Consiliului Raional Ialoveni, a Muzeului Serviciului Vamal, piese de vestimentație și accesorii donate de către Teatrul Dramatic Rus de Stat ,,A. P. Cehov” și bunuri culturale colectate de la localnicii din satul Ivancea. Ce-a de-a doua sală, consacrată arhitecturii vernaculare, prezintă obiecte din piatră, caracteristice zonei Orheiului. Expoziția păstrează vie cultura materială a meșteșugului străvechi de prelucrare a pietrei, fiind un fenomen original al culturii tradiționale, constituit în decursul veacurilor, ca urmare a locuirii oamenilor în cadrul natural dominat de un relief deluros, cu piatră calcaroasă. În cadrul expoziției este expusă macheta conacului Balioz donată de către Universitatea Tehnică a Moldovei, elaborată în cadrul Proiectului de Finalizare a Studiilor Integrate ,,Restaurarea Conacului Balioz, satul Ivancea, raionul Orhei”, de către studenta Malec Judi, conducător as. universitar Andronic Radu.
Redeschiderea Conacului Balioz reprezentă o oportunitate unică de a descoperi file din viața familiei Balioz și a cunoaște arhitectura în piatră a acestei zone, unică în Republica Moldova.
Evenimentul a fost organizat în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediția 2023 – „Patrimoniul cultural european și comunitatea locală” , având drept scop conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural.

Vă așteptăm cu drag în satul Ivancea, raionul Orhei!

No Comments Yet.

Leave a reply