Lansare de carte ,,Creatori, purtători și admiratori ai costumului tradițional în secolul al XXI-lea”, autoare dr. conf. univ. Varvara Buzilă

Pe data de 19 ianuarie 2023, ora 15:00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost lansată cartea Creatori, purtători și admiratori ai costumului tradițional în secolul al XXI-lea, autoare dr. conf. univ. Varvara Buzilă.
Varvara Buzilă, doctor în filologie, specialitatea Folcloristică, conferențiar universitar în Arte vizuale (Istoria culturii și civilizației), este autoarea cărților: ,,Pâinea: aliment și simbol. Experiența sacrului”, 1999; ,,Costumul popular din Republica Moldova. Ghid practic”, 2011; ,,Covoare basarabene din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”, 2013; ,,Obiceiul de Crăciun Colindatul de ceată bărbătească”, 2017; ,,Imaginea lumii țesută în lână. Scoarțe din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”, 2017; ,,Arta tradițională din Republica Moldova”, 2018; ,,Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, coautor Ișfănoni D., 2021; ,,Retorică vestimentară: cămașa cu altiță (Valorificând patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și contextul realităților culturale), 2022.
Lucrarea Creatori, purtători și admiratori ai costumului tradițional în secolul al XXI-lea prezintă principalele tendințe în crearea și promovarea costumului tradițional. În ea se regăsesc peste 1000 de imagini ale oamenilor care poartă costum, de la copiii de grădiniță, adolescenți, tineri, până la oamenii de vârsta a treia; de la creatori de costum, membri ai formațiilor etno-folclorice, gazde ospitaliere ale evenimentelor, admiratori ai acestei haine emblematice, primărițe, preoți, pedagogi, până la președinta țării, doamna Maia Sandu. Doritorii de a coase noi cămăși cu altiță au la dispoziție 50 de planșe valoroase realizate de pe altele mai vechi. Planșele explică pe înțelesul tuturor caracteristicile costumului și ale cămășii cu altiță, în raport cu devierile de la tradiția consacrată.
Evenimentul este organizat cu prilejul Zilei Naționale a Culturii și în contextul promovării elementului Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova, devenit de curând valoare mondială prin înscriere în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
Cartea a fost editată cu susținerea financiară a Ministerului Culturii.
Vă așteptăm cu drag!
mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu, 82.

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu