Expoziția DIN PATRIMONIUL FAMILIAL ÎN PATRIMONIUL NAȚIONAL

În contextul sărbătoririi a 128 de ani de la fondarea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, miercuri, 25 octombrie, la 14.00, Orchestra Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, clasa profesoarei Olga IUHNO, și a Ansamblului Folcloric „Crizantema” de la Școala de Arte „Alexei Stârcea”, condus de Ludmila și Pavel ȚURCANU a participat cu un recital muzical.

În continuarea recitalului, la ora 15.00, a fost vernisată expoziția Din patrimoniul familial în patrimoniul național. Proiectul „Intră în istorie, dăruind muzeului un obiect” (2007-2017). Au fost prezentate obiecte dăruite Muzeului, pe parcursul ultimului deceniu, de concetățenii noștri și oaspeții din străinătate. Piesele donate au aparținut unor personalități binecunoscute (urmașii omului politic Ion Pelivan, familia prozatorului Gheorghe Gheorghiu și a traducătoarei Elena Gheorghiu, poetul Andrei Burac și artistul plastic Elena Bontea, interpreta Valentina Cojocaru, fotograful Tudor Iovu etc.), mai multor zeci de oameni care au dorit să îmbogățească patrimoniul țării cu bunuri moștenite de la părinți și străbunei. Organizatorii expoziției reconstituie astfel domenii importante ale culturii naționale: aspecte din casa
țărănească și anexele sale gospodărești, produse ale industriilor casnice, mărturii de viață urbană etc.

Precizăm că proiectul Intră în istorie, dăruind muzeului un obiect a fost inițiat de către Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală în anul 2004, cu susținerea Companiei de Stat „Teleradio-Moldova”. Datorită sprijinului autorităților statului și ecoului larg în rândul publicului, proiectul continuă până în prezent. Evenimentul curent urmează altor expoziții similare, organizate în anii precedenți. În acest mod, dorim să promovăm practica donației muzeale, prestigiul donatorului și respectul față de bunurile culturale naționale, multe dintre care mai așteaptă să fie descoperite.

Vă așteptăm cu drag!

 

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu