ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZEELOR ÎN REGIM ONLINE

            În pofida pandemiei care ne-a impus să suspendăm temporar vizitele la muzeu și alte proiecte culturale, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN), a decis să păstreze frumoasa tradiție de a marca anual, la mijloc de mai, Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor. Angajații muzeului au pregătit mai multe activități disponibile online. Astfel, sâmbătă, 16 mai, vizitatorii site-ului nostru www.muzeu.md și ai paginii de Facebook vor avea parte de următorul program:

            • pe parcursul întregii zile și nopți: o selecție de fotografii și emisiuni, începând din 2014, care prezintă mai multe evenimente culturale organizate și desfășurate în cadrul MNEIN: „Ziua Națională a Portului Popular” (ediția 2019), „Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului” (ediția 2019), Expoziția „100 de cămăși basarabene salvate de la dispariție” etc. Un loc aparte revine filmelor documentare dedicate celor 3 elemente înscrise în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității: „Colindatul în ceată bărbătească”, „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței”, „Practici culturale asociate zilei de 1 martie”. Pregătirea dosarelor și a filmelor s-a realizat cu concursul angajaților muzeului. Vizitatorii vor putea admira interpreți îndrăgiți de folclor și alte genuri muzicale, vor retrăi emoțiile atelierelor, concursurilor, precum și alte surprize. Emisiunile au fost realizate de jurnaliști de la mai multe companii mass-media (Moldova 1, Publika TV, Europa Liberă ș.a.). Ținând cont de genericul din acest an al Zilei Internaționale a Muzeelor („Muzeele pentru egalitate: diversitate și incluziune”), uneleemisiuni vor fi însoțite de translator în limbaj mimico-gestual, iar o parte vor fi disponibile, de asemenea, în limbile rusă și engleză;

            • între orele 14.00-15.00: concursul de ghicitori pentru copii Cunoașteți natura! Concursul va fi transmis live, din Grădina Botanică a MNEIN, pe pagina noastră de Facebook. Vizitatorii vor putea răspunde la întrebări prin intermediul comentariilor pe pagina de Facebook a muzeului. Primii 3 învingători, cu vârstă de până la 15 ani, vor primi diplome de participare și surprize din partea organizatorilor.

            Tot cu gândul la copii și părinți, pe site-ul MNEIN vor fi disponibile fișe de colorat, conținând motive de pe scoarțele tradiționale.

            Reamintim că, în contextul Zilei Internaționale a Muzeelor 2020, a fost inițiată rubrica „Exponatul zilei”. În cadrul acesteia, zilnic sunt postate imagini și descrieri ale pieselor cu o valoare deosebită, din expoziția permanentă „Natura. Omul. Cultura” și din colecții. Pe site-ul instituției este disponibil turul virtual al muzeului, care oferă posibilitatea de a vizualiza Expoziția permanentă „Natura. Omul. Cultura”.

            Menționăm că nu renunțăm nici la organizarea pe viu a Nopții Europene a Muzeelor. Pentru a evita pericolul răspândirii epidemiei de COVID-19, în acest an, evenimentul a fost transferat pentru zilele de 14-16 noiembrie 2020.

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu