ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂSĂRILOR

Conform Convenției pentru protejarea păsărilor, semnată de comunitatea internațională în anul 1906, data de1 aprilie este declarată Ziua Internațională a Păsărilor.

Păsările sunt sanitarii mediului, apelor și pământului: acestea împrăștie semințele, fertilizează solul, salvează lanurile și livezile de insecte dăunătoare. În lume trăiesc cca 10 mii specii de păsări, dintre care 12% sunt pe cale de dispariție. Avifauna Republicii Moldova include 343 specii de păsări, dar din cauza reducerii habitatelor acestora, multe din ele sunt introduse în Cartea Roșie.

Păsările ne inspiră cu frumusețea lor, cu trilul vesel și cu modul de viață, dar mai ales prin taina zborului. Înaripatele zburătoare, cu siguranță, au niște proprietăți mecanice variate, pe care specialiștii în aerodinamică, cu greu le-au încorporat în inginerie; mai ușoare, cu mai multe structuri adaptive și potențial de integrare a aerodinamicii în formele aripilor și a corpului, care se schimbă și se adaptează mereu. Păsările au capacități miraculoase de a rămâne intacte pe vânt puternic, ploi și ninsori. Incredibila orientare în spațiu, rezistența lor la zbor îndelungat deasupra oceanelor, grija pe care o poartă față de semeni și chiar față de puii altor specii, ne fascinează.

Pentru toți iubitorii de păsări, dar mai ales pentru elevi, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală în cadrul expoziției permanentet Omul. Natura. Cultura, se regăsesc păsări din biodiversitatea republicii noastre.

Despre mai multe specii de păsării din spațiul dintre Prut și Nistru aflați, scanând cu telefonul mobil personal, sau cu tableta pusă la dispoziție de muzeu, QR codul instalat pe standurile Sălii 2 unde sunt prezentate cele patru ecosisteme: Înălțimile Nistrului, Codrii, Bălțile, Stepa și Harta-machetă, descrise prin tehnica audiodescripției în patru limbi (română, rusă, franceză și engleză), precum și în limbaj mimico-gestual pentru persoanele cu dizabilități de vedere și auz. Astfel, toți prietenii muzeului,indiferent de vârstă sau limba vorbită, pot cunoaște mai bine natura, flora și fauna, prin vocea ghizilor și muzeografilor, ce au descris amănunțit acest compartiment. Totodată puteți vizita Grădina Botanică a Muzeului, consultând programul de activitate pe site-ul muzeului: https://www.muzeu.md/gradina-botanica-si-vivariu/

Vă îndemnăm să cunoașteți lumea fascinantă a păsărilor, să nu le distrugem habitatul favorabil de dezvoltare, fiindcă de acestea depinde și viitorul nostru.

Stol de pelicani (Pelicanus onocrotalus) lacul Congaz
Pupăza

No Comments Yet.

Leave a reply