Ziua Națională a Portului Popular. Ediția a VIII-a

În conformitate cu Hotărârea Parlamentului nr. 194 din 19.11.2015 anual, în ultima zi de duminică a lunii iunie, în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Portului Popular.
Ministerul Culturii, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechi și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial a organizat duminică, 25 iunie, evenimentul consacrat Zilei Portului Popular, ediția 2023. Sărbătoarea s-a desfășurat la sediul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, precum și la Rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechi, fiind susținută de partenerii de dezvoltare: ANTRIM și USAID. Obiectivul Zilei Portului Popular este valorificarea costumului autentic românesc; cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia; promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional. În acest an evenimentul a fost organizat în contextul înscrierii dosarului Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova în Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO.
În cadrul sărbătorii au fost expuse cămăși cu altiță și costume tradiționale din colecții publice și private din Republica Moldova, au evoluat colective artistice, s-a desfășurat un iarmaroc al meșterilor populari, publicul a putut participa la ateliere de creație.

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu