ZIUA NAȚIONALĂ A PORTULUI POPULAR

Pe data de 26 iunie 2022, începând cu orele 10:00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală s-a desfășura Ziua Națională a Portului Popular, eveniment organizat sub egida Ministrului Culturii.

Această sărbătoare are drept scop promovarea valorilor autentice ale patrimoniului cultural imaterial, puse în lumină prin intermediul costumului tradițional. Rolul evenimentului dedicat portul popular românesc, în contextul elaborării și depunerii la UNESCO a Dosarului multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, pentru înscrierea în Lista Reprezentativă a Elementelor de Patrimoniu Cultural Imaterial a Umanității, este promovarea valorii inestimabile a costumelor tradiționale, specifice fiecărei zone românești și artei de a coase prin diverse stiluri, de a cunoaște semnificația simbolurilor care se regăsesc pe cămășile tradiționale și de a transmite generației viitoare, nu doar bogăția patrimoniului din trecut, dar și măiestria de a confecționa și a purta cămașa tradițională. În acest context a fost elaborată Expoziția de planșe „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”.

Programul evenimentului începu la ora 10:00, cu vernisarea expoziției de tablouri, cu genericul „Podoaba veșniciei – expoziție de pictură a artistei Galina VIERU și costume tradiționale din patrimoniul muzeal”. Tablourile artistei fiind inspirate din arhitectura vernaculară și portul de sărbătoare a femeilor din sate – dialogul acestor două arte a habitatului și vestimentației, redau frumusețea autentică a creației populare. Pe parcursul desfășurării Zilei Naționale a Portului Popular, între orele 11:00-13.00, în scena Muzeului a evalua Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” dirijată de Nicolae BOTGROS, artist al poporului, Cavaler al Ordinului Republicii și alți interpreți din Republica Moldova. Tradițional, în cadrul evenimentelor, Muzeul s-a desfășurat Târgul Meșterilor Populari, între orele 10.00-16:00, la care au participat meșteri specializați în confecționarea diferitor componente ale costumului popular, podoabelor, dar și altor piese meșteșugărești utilitare sau de decor.

Ziua Națională a Portului Popular a fost marcată și în cadrul Complexului Muzeal Țâpova-Saharna, r. Rezina, prin intermediul partenerilor Pensiunea Turistică MUZE din satul Țîpova, care a găzduit Expoziția cu genericul „Chintesență identitară și costum românesc. Expoziție de fotografii din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.”, care cuprinde o serie de planșe cu fotografii a portului tradițional din Basarabia și Bucovina.

Nu sunt comentarii.

Lasă un comentariu